Conill amb ceba

 

Jean Siméon Chardin, 1699-1779                  Evidentment, conills

Paul Cézanne,  1839-1906

      Natura morta amb cebes,

                          

                                                           

                                                                                                   
 

 

Ingredients

(per 4-6 persones)

  • 1 conill, tallat a octaus o a talls més petits i tot. D'1 kg. de pes és bastant ideal.

  • 3-4 cebes grosses

  • 1 tomàtiga petita, pelada i tallada a daus petits.

  • 2 alls

  • oli, sal, pebre bo, pebre bord (una bona cullerada), 1 fulla de llorer.

Aquest sí que és un plat tradicional. Com a mínim algaidí. A vegades teníem conills dins unes conilleres i, quan ja eren prou grassets, decidien matar-ne un i menjar-lo. Llavors venia madò Magdalena, el matava d'un cop sec al cap, i l'escorxava. També se podia fer amb conill de caça. Si vos en recordau, a s'Estanyol, quan anàvem a veure en Guillem i na Petra Mº., moltes vegades ens en regalaven un, i el fèiem així, amb ceba, i, si era tendre, torrat.

Era un plat molt típic de Sant Jaume, no perquè ho fos en sí, sinó perquè qualque amitger d'una finca en regalava un parell: Mumare tenia una gran alegria perquè li havien solucionat el dinar, i no volia veure que era una paga molt minsa... Mon pare en passava...

Bé, com que aquests conills eren de caça, i, per tant, mals de coure, mumare els feia bullir abans de condimentar-los amb la ceba, i així obtenia un brou de conill que, amb unes verduretes, servia per fer un arròs... amb gran esglai de sa padrina, que venia a dinar moltes vegades i això de brou de conill no entrava dins els seus plans...

Com fer-ho

  • Salpebrar el conill en cru.

  • Sofregir-lo amb oli dins una greixonera: ha de quedar daurat; Afegir-hi una mica de ceba tallada fina, i, quan està sofregida, aigua i una mica de vi sec i que cogui uns 20 minuts.

  • Tallar les cebes a tires primes i fregir-les dins una pella on haurem sofregit els alls amb oli.

  • Les cebes han de tenir una cocció lenta, a fi que quedin transparents i "confitades".

  • Quan ja són bastant cuites, hi afegim la tomàtiga talladeta i la cullerada de pebre bord. Al final ho salpebrem tot al gust.

  • Fet tot això, ho ajuntam amb el conill, hi posam la fulla de llorer, hi afegim vi sec o una mica d'aigua o vi blanc si és massa eixut, i ho deixam acabar de coure tot plegat uns 10 minuts.